Yritys ja kokemus

Soleras on vuonna 2011 toimintansa aloittanut yritys, jonka ammattitaito perustuu vuodesta 1987 jatkuneeseen aurinkosähköjärjestelmien tutkimiseen ja suunnitteluun alan johtavassa kotimaisessa yrityksessä.

Mitoitus & systeemisuunnittelu

Käytössäni on paras saatavilla oleva kaupallinen mitoitusohjelma ja tarvittavat CAD-ohjelmistot. Ja ennen kaikkea; olen suunnitellut satoja järjestelmiä, kymmeniin eri maihin, mitä erilaisimpiin käyttötarkoituksiin.

Aurinkosähköjärjestelmien suunnittelun perustana ovat paneelit, säätimet, akut ja joissain tapauksissa vaihtosuuntaajat eli invertterit. Tunnen nämä kaikki sekä niiden suunnittelun ja testauksen että käyttökokemuksen kautta.

Aurinkopaneelit

Tunnen paneelien tekniikan, valmistuksen ja sekä tavallisten että erikoispaneelien spesifioimisen tuotantoon.

Mekaniikka

Omaan hyvän tietämyksen alan kannalta oleellisista materiaaleista ja niiden käyttäytymisestä, sekä perustietdot mekaniikka- ja rakennesuunnittelusta. Oikean rakennesuunnittelun jätän suosiolla suunnittelutoimistoille.

Dokumenttien tuottaminen & käännökset

Hallitsen datalehtien ja manuaalien kirjoittamisen ja kääntämisen suomi-englanti-suomi.

Elektroniikka

DI-peruskoulutukseni aiheena oli perinteinen sovellettu elektroniikka. Ennen aurinkosähkön pariin siirtymistä suunnittelin parisen vuotta UPS-laitteita, ja siitä on jäänyt varsin hyvä ymmärrys inverttereistä ja tehoelektroniikasta, myös topologia-ja komponenttitasolla.

Mikrokontrolleripuolella olen enemmänkin HW-suuntautunut; tunnen suuren osan markkinoilla olevista kontrollereista tasolla ominaisuudet, vahvuudet ja työkalut.

Olen suunnitellut itse pari-kolme lataussäädintä aurinkosähköjärjestelmiin, speksannut ja osallistunut noin kymmenen muun suunnitteluun.

Akkutekniikka

Omaan hyvät käytännön tiedot eri akkuteknologioiden soveltuvuudesta aurinkosähköjärjestelmiin. Usean vuoden kokemus aurinkosähköjärjestelmien akkujen testaamisesta antaa eväät arvioida minkä verran akkuvalmistajien antamaan dataan voi luottaa. Olen ollut mukana suunnittelemassa erikoisakkua aurinkosähköjärjestelmiin, silloin kun Suomessa vielä oli akkujen valmistusta.

Luotettavuustekniikka

Hallitsen elektroniikan luotettavuusanalyysien perusteet MIL-217 ja Telcordia-mallien mukaisesti, siinä määrin kuin on tarpeen jotta voin tehdä MTBF-arvioita.

Ohjelmointi

Minulla on pintapuolinen yleisimpien (ja vähän harvinaisempienkin) ohjelmointikielten tuntemus, mutta myönnetään, ei juuri aktiivista ohjelmointiharrastusta:

  • PLM
  • Pascal
  • Modula 2
  • Java
  • Python
  • Visual Basic
  • C

Omaan runsaasti kokemusta ohjelmien toiminnan määrittelemisestä pseudokoodina.

Mittaustekniikka

Minulla on hyvä käsitys alan kannalta oleellisten sähköisten-ja ympäristösuureiden mittaamisesta ja mittausjärjestelmien toteuttamisesta.

Tietoliikenne ja valvonta

Tunnen perusasiat tai ainakin alkeet projekteissa vastaan tulleista protokollista ja muusta aakkossopasta:

V11, RS232, RS422, RS485, TCP/IP, SNMP,MODBUS RTU ja TCP/IP ...

Olen speksannut ja/tai toteuttanut useisiin projekteihin etävalvonta- ja SCADA-järjestelmät.

Byrokratia

Olen tehnyt hakemukset ja raportoinut puolisen tusinaa KTM-Tekes projekteja.

Palkinnot

Olin Neste Oy:n "Vuoden tutkija 1997" projektiryhmän vetäjä.